Museu Victor Balaguer

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer va néixer a finals del segle XIX amb la voluntat d’oferir al públic  l’oportunitat de veure reunides múltiples col·leccions d’art, llibres i etnografia que Víctor Balaguer havia atresorat al llarg de la seva vida. El fons estava format per objectes procedents tant de Catalunya com d’altres cultures d’arreu del món, algunes molt llunyanes,  fet que convertia part de les sales en mostres de curiositats exòtiques als ulls de la gent d’aquells moments.

Balaguer feu construir un edifici de nova planta expressament per a fer de Museu i Biblioteca públics. Amb aquesta magna obra es disposava a contribuir en l’avenç del País, ja que estava convençut de que la cultura constituïa la base per al progrés d’un poble.

La seva fundació l’any 1884 va coincidir amb la dècada de l’anomenada Febre d’Or, que en el camp de les arts i la museologia correspon al període de la recerca i la revaloració de les arts industrials i el disseny  i que possibilitarà el naixement immediat de l’art modernista català.

D’aquí que les col·leccions que Balaguer anà atresorant en vida no es cenyiren a l’acumulació d’art i literatura si no que aglutinà un important fons d’arqueologia, d’etnologia, etnografia, artesania, arts decoratives i industrials… que confereixen una miscel·lània valuosa, diversa, dispersa i extraordinàriament interessant. Amb aquest petit cosmos d’objectes volia immergir als seus conciutadans en la universalitat del saber.

 

Museu del Ferrocarril

El Museu s’ubica a les instal·lacions originals del dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú, unes edificacions ferroviàries a cavall entre el segle XIX i començaments del segle XX.

Al setembre del 1972 es va celebrar el XIX Congrés de Modelistes Europeus del Ferrocarril (MOROP), una exposició de locomotores de vapor al dipòsit, que s’havia tancat el 1967.

Celebrat el Congrés, els vehicles van quedar apartats i les edificacions tancades fins al 1980, any en què els diferents organismes públics implicats (RENFE, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Vilanova i la Geltrú) es van interessar en la creació d’un Museu del Ferrocarril a Catalunya, que obria les seves portes l’any 1990.

Disposem de més de cinquanta vehicles de totes les classes: nombroses locomotores elèctriques, dièsel i cotxes de viatgers de diversos tipus, entre els quals hi ha la composició completa del Tren del Centenari, rèplica del primer tren que va circular a la península el 1848, o el primer Talgo que va funcionar.

Formem part de la xarxa de museus de la tècnica de Catalunya des de 1996 del Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

EL PATRIMONI FERROVIARI INDUSTRIAL

El desenvolupament dels ferrocarrils espanyols és una història bastant interessant. Sabies, per exemple, que el primer ferrocarril espanyol estava a Cuba? No? Bé, és veritat! Això i algunes dades més interessants sobre la història del ferrocarril a Espanya es poden trobar aquí. Per mostrar la diferent velocitat de desenvolupament en els diferents països, també s’esmenta la història britànica.

Al 1992 la Fundación de los Ferrocarriles Españoles es va fer càrrec de l’equipament de Vilanova.

 

Museu Romàntic Can Papiol

Can Papiol és molt més que una casa, és el símbol de tota una nissaga familiar. Darrere la seva austera façana neoclàssica, s’amaguen uns opulents salons decorats amb tot luxe de detalls que en el seu moment acollien la flor i la nata de l’alta societat local.

La família s’hi va traslladar el 1801: Francesc de Papiol amb la seva mare i les seves dues germanes.  Com que Francesc va morir sense descendència (1817), els seus nebots es van convertir en els hereus del casal. Hi van residir les següents generacions fins al 1959 amb els cognoms de Rubinat, primer i Torrents, després.

 

Museu del Patrimoni Mariner

L’Espai Farsituat a l’emblemàtic Far de Sant Cristòfol, és un centre museístic que mostra el ric patrimoni mariner vilanoví.
Situat a l’antiga casa del faroner, el Museu del Mar exhibeix alguns dels objectes relacionats amb el món de la pesca i la tradició marinera que l’Associació del Museu del Mar ha anat rebent de donacions de pescadors i veïns del barri de Mar. Inclou també un àmbit dedicat a la preservació i difusió de la memòria oral.

Masia d’en Cabanyes

La Masia d’en Cabanyes és un dels tresors patrimonials del Garraf, construïda el 1798 i considerada un cas excepcional en l’arquitectura de la Catalunya de finals de segle XVIII. L’exterior de la casa s’acosta al model italià de vil·la pal·ladiana, d’una gran harmonia i bellesa, i es complementa amb els pòrtics, que ens remeten al mas tradicional català. L’interior segueix els models neoclàssics, amb una decoració refinada i afrancesada.

A la Masia d’en Cabanyes s’hi troba el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) espai cultural gestionat pel Consell Comarcal del Garraf i obert a tothom per donar a conèixer i posar en valor el llegat de la família Cabanyes i explicar de manera entenedora i vivencial el Romanticisme, moviment cultural que, a la comarca del Garraf, va deixar una petjada tangible avui en dia, a través del seu patrimoni cultural.

El Centre desenvolupa la seva activitat en quatre línies de treball: el museu, les activitats culturals, socials i pedagògiques, el lloguer d’espais i el lleure a la zona de picnic.

L’exposició, centrada al voltant de la família Cabanyes i el moment històric del Romanticisme al Garraf i al conjunt de Catalunya, és explicada a través d’un llegat artístic conservat pràcticament intacte en el seu escenari original, tant pel que fa a l’espai construït com a l’entorn natural.

 

Espai Guinovart 

Fortificació construïda durant la tercera guerra carlina, a l’últim terç del s.XIX, va ser reconstruïda i des de l’any 2000 és un espai que conté obra de Josep Guinovart  dedicada a la mar i a la mateixa mar com a element del paisatge humà.

A la Torre Blava distingim en la primera planta, una sèrie de motius, reals i imaginaris, que, per l’autor conformen la memòria èpica de la mar. Pirates, naufragis i drames esdevinguts a la vora dels extensos arenals de la comarca i els penya-segats del Garraf, han estat conservats per la memòria popular i reelaborats pel geni de l’artista. La segona planta ens mostra un laberint de miralls ple cordes i nusos de l’ofici de mariner i pescador. La tercera planta, un homentatge a una extensa carta de personatges locals i universals amb referències a la poesia, literatura i música.

 

Centre d’Art Contemporani

El Centre d’Art Contemporani La Sala es defineix com un centre de producció i acollida de propostes en l’àmbit de la creació contemporània, i té per objectiu donar a conèixer aquestes propostes a tots els públics.

Aquest espai té la finalitat de difondre, estimular i promoure l’art en les seves diverses manifestacions i alhora esdevenir plataforma per a la formació i l’educació en l’art.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s