Projecte de Recerca – Anàlisi Lexicomètrica

Context

La nit del 7 de juliol de l’any 2016, i en el marc de les festes de Sant Fermí a Pamplona, una colla de cinc nois procedents de Sevilla i vinculats a un grup de whatsap anomenat “La Manada “, van establir contacte amb una jove madrilenya de 18 anys en una plaça de la zona vella. La noia s’havia desplaçat fins a la ciutat en el cotxe d’un amic, aquest, que hi havia conduït tot el dia, va deixar la festa per tornar al cotxe a dormir.

Quan la noia va dir que també volia marxar al cotxe a dormir, donat que la festa grossa són els encierros que comencen de bon matí, els nois es van oferir a acompanyar-la. En un moment del trajecte, van aprofitar que una veïna entrava en un portal per estirar la noia del braç i fer-l’hi entrar. Una vegada allí, van abusar de la noia per després abandonar-la al carrer mig despullada, i robant-li el mòbil perquè no pogués trucar demanant ajuda. A partir d’aquí els fets es van anar desencadenant, la noia ho va denunciar i els agressors van ser engarjolats a l’espera de judici, que va trigar un llarg temps a realitzar-se.

Després de cinc llargs mesos de deliberació, l’Audiència de Navarra ha condemnat a nou anys de presó i cinc més de llibertat vigilada els membres de la Manada. La condemna però és per abusos i no per violació, tot i el vot d’un magistrat partidari de l’absolució.  La sentència queda molt lluny dels gairebé 23 anys de presó que demanava la fiscalia i dels 25 que sol·licitaven l’acusació particular i la popular, exercida pel govern de Navarra i l’Ajuntament de Pamplona, que consideren que els vídeos que van gravar dos dels processats i que després van distribuir via whatsap entre els amics, evidencien que els acusats van violar la noia.

Donada la gran repercussió mediàtica tant abans, com després de conèixer la molt més que discutible sentencia, i que aquesta ha generat una sensació d’excés de condescendència amb un món altament masclista, i amb un sentit patriarcal de la justícia que afavoreix la impunitat de les agressions a les dones, hi ha prou material a la xarxa per poder escollir les lectures.

 

Motius de l’anàlisi de recerca lexicomètrica

La intenció no és discutir quina de les parts té raó, ja que sobre això ja hi ha prou discussió, sinó poder analitzar el llenguatge emprat en diaris, xats, blocs, etc. escollits entre partidaris d’un i l’altre costat, considerant que les paraules mai són neutrals,  una anàlisi lexicomètrica permet apropar-nos als textos de manera més objectiva, a banda de la mateixa curiositat per saber quines són les paraules que més s’utilitzen.

Escollir els articles per analitzar no és tampoc una tasca imparcial, però s’ha intentat una certa paritat a l’hora de recollir els diversos posicionaments davant aquest conflicte. Cal destacar que de detractors he trobat tant en ambdós idiomes: castellà i català, però de defensors de la Manada, la majoria són en castellà.

 

Articles escollits (per data)

 

  • La seva intencionalitat és clarament a favor dels nois de La Manada:

Editorial (26/04/2018). Linchamiento judicial de 5 inocentes: La única que tendría que estar en la cárcel es la joven – Rambla Libre.com.  http://ramblalibre.com/2018/04/26/justicia-deleznable-linchamiento-de-5-inocentes-a-manos-de-una-falsaria/ 

(Rambla Libre és un Diari Digital de dretes, espanyolista, i sensacionalista, edita el periodista Enrique de Diego, procedent del Diari ABC. Al llarg dels seus articles critica extremadament el nacionalisme català i basc, i en menor mesura, el gallec).

Negroles, Daniel (08/05/2018). “La Manada”, la niñata de los Sanfermines y las femiestalinistas – La Tribuna de Cartagena . http://latribunadecartagena.com/not/5469/-la-manada-la-ninata-de-los-sanfermines-y-las-femiestalinistas

(Tribuna de Cartagena, segons el seu titular:Periodismo con valores desde el Sureste de España. Director: Josele Sánchez”. “La Tribuna de Cartagena es un periódico digital perteneciente al Grupo SUR ESTE PRENSA EDITORIAL, comprometido con practicar un periodismo veraz, independiente y alejado del pensamiento único imperante en la mayoría de medios de comunicación”).

Guerrero, A. Manuel (12/05/2018). La carta del guardia civil de ‘La Manada’ a su víctima: “¿Cuando tienes el pene en la mano fue porque tropezaste?” – Periodista Digital. http://www.periodistadigital.com/periodismo/periodismo-online/2018/05/12/la-carta-del-guardia-civil-de-la-manada-a-su-victima-cuando-tienes-el-pene-en-la-mano-fue-porque-te-tropezaste.shtml

(Diari exclusivament online, líder mundial d’informació en castellà amb més de dos milions de lectors al mes, també té un canal de notícies a youtube).

 

  • La seva intencionalitat és clarament a favor de la víctima:

de Otalora, Óscar B. (06/10/2016). Los violadores de San Fermin – El cruel código de La Manada – El Correo. Com Bizkaia. http://www.elcorreo.com/bizkaia/sociedad/sucesos/201610/06/violadores-fermin-cruel-codigo-20161005211506.html

(El Correo, abans conegut com El Correo Español-El Pueblo Vasco, es un diari Espanyol de pagament i matutí amb seu a Bilbao, pertany al Grupo Vocento”).

Wiener. G. (23/02/2018). Por un mundo sin manadas – The New York Times.  https://www.nytimes.com/es/2018/02/23/opinion-wiener-manada-espana-abuso-sexual/

(És un diari publicat a la ciutat de Nova York per Arthur Ochs Sulzberger Jr., que es distribueix als Estats Units i molts altres països. És propietat de The New York Times Company, que també posseeix altres 40 publicacions, incloent-hi l’International Herald Tribune i el Boston Globe. El diari és afectuosament anomenat la «Dama Gris» -Gray Lady, en anglès-, i és considerat, per molts, el diari per excel·lència dels Estats Units).

Alvarez, P. (03/05/2018). La sentencia de La Manada desata una tormenta política y social – El Pais https://politica.elpais.com/politica/2018/05/02/actualidad/1525286725_262083.html

(Després de successius canvis d’accionariat, ha estat acusat per l’esquerra espanyola d’haver abandonat les seves idees progressistes cap a postures properes al neoconservadorisme en una sèrie de qüestions generalment més pròpies del centredreta).

 

Procediment

Per fer l’anàlisi s’utilitza el programa AntConc (3.2.1.) Windows 2007.  Convertim els articles en format .txt, perquè és la manera en què el programa els pot analitzar, i  una vegada introduïts en el programa, procedim a revisar l’ apartat “global setting” abans de fer l’anàlisi.

 

1

2

Si configurem una llista de paraules, ens trobem amb unes paraules “buides” o denominades stopwords, i que no ens interessen per la nostra anàlisi, són les preposicions, articles, pronoms, etc. Agafem una llista de les moltes que hi ha a Internet i la carreguem a Tool Preferences (també podríem fer una llista pròpia en format .txt):

 

3

D’aquesta manera evitarem que aquestes paraules surtin en les primeres posicions de la nostra llista.

Primer es carrega el denominat corpus textual a analitzar, és a dir, els arxius que van a favor dels cinc nois, i comprovem la freqüència de les paraules, veiem que s’ha de canviar també el llenguatge encoding a: Europe Latin 1, per evitar problemes en la llista.

Posem que tractin totes les paraules com a minúscules i comencem a fer diverses variacions, per tal d’observar les paraules més freqüents. Després es fa el mateix amb els arxius que van en contra dels cinc nois, i fem un quadre comparatiu per comprovar si les mateixes paraules apareixen en el mateix ordre, i també quines són les més freqüents.

  • Periodista Digital – Rambla Libre – Tribuna de Cartagena

4

  • El Correo de Bizkaia – The New York Times – El Pais

5

Curiosament, la paraula Manada surt en primera posició en els dos casos, però paraules clau com la consideració de l’agressió com a una violació, surt en una posició molt més allunyada en els articles que van a favor dels nois, i en canvi, és considerada com a més important en els que van en contra dels agressors. És clar, que fent aquest exercici amb les diverses paraules, es pot arribar a diverses conclusions.

Diapositiva1

 

Riquesa del lèxic:

Respecte al lèxic de cada article, utilitzem la fórmula de dividir el nombre de types pel de tokens, és el que es denomina type-token ration amb el següent resultat:

El correo de Bizkaia: 360 types i 528 tokens: 0,68 total

El País: 398 types i 526 tokens: 0,75 total

El Periodista Digital: 404 types i 560 tokens: 0,72 total

Rambla Libre: 321 types i 453 tokens: 0,70 total

The New York Times: 508 types i 668 tokens: 0,76 total

Tribuna de Cartagena: 316 types i 411 tokens: 0,76 total

Pels totals que s’han produït, no podem deduir unes diferències molt importants, ja que s’ha de tenir en compte que no tots els articles tenen la mateixa llargària, i els resultats totals són molt similars, encara que el que s’acosta al número 1 és el que més varietat lèxica té.

Analitzarem ara els bigrames, o sigui la freqüència en què surten dues paraules juntes:

Diapositiva2

Concordances:

Ara que ja s’ha identificat tota una sèrie de paraules clau i les més importants i repetides en cada text, les anirem cercant en el programa per veure en què entorn estan situades. Podem també destriar com van les paraules anteriors i posteriors, per mitjà de les tecles Kwic Sort. Comparem les més significatives en el judici: violació o agressió.

violació

6

agressió

7

És evident que en els articles a favor dels nois, en un intent de facilitar la lectura d’unes relacions consentides, la paraula violación està més diluïda: esa extravagancia de la violación, completamente falsa sobre violación que nunca existió. I també l’agresión es veu així: extraña agresión sexual, absuelven de la agresión sexual, ninguna agresión a mujeres.

En el cas dels articles que estan a favor de la víctima, les paraules són més contundents: Pel que fa a la violación: no es abuso, es violación, stop cultura de la violación, la gravedad de la violación, la violación grupal, más macabro que la violación. I en el cas de la paraula agresión: prefiero sufrir otra agresión sexual, una agresión física con fuerza.

 

A continuació farem una anàlisi comparativa de paraules clau i visió de cada article:

FEMINISTA

89

ABUSO

1011

SEXO

12

13

INOCENTE

1514

 

 

 

 

 

 

Resum de paraules

18

En el cas que treballem amb l’eina Concordance Plot, que és molt interessant, podem trobar ràpidament en el text la paraula que estem cercant en aquell moment:

16
Si toquem la ratlleta vertical anem directament a la paraula que cerquem dintre del text

 

CONCLUSIÓ

Podem dir que el programa utilitzat, permet extreure dades d’amplis corpus textuals, com la freqüència de les paraules, concordances, fer recerques i agrupacions, i encara que no realitza una anàlisi del text, ens és molt útil per detectar i analitzar aspectes textuals i lingüístics, simplificant la nostra feina. Es tracta doncs d’un estudi quantitatiu, les dades del qual, ens poden aportar proves concretes, per tal de realitzar un estudi qualitatiu posterior.

En el cas presentat, la interpretació de les dades s’ha fet mitjançant articles d’opinió, manifestament a favor o en contra d’una de les parts implicades, per tant el vocabulari del paper dels mitjans de comunicació ha estat vital a l’hora d’intentar convèncer al lector, per una part, de la “bondat” del grup de nois, i per l’altra de l’agressió demostrada en el judici, en la que un grup de nois adults, superiors en nombre i acostumats a aquests tipus d’actes han fet sobre una noia jove. Per tant, som nosaltres que hem de ser crítics quan llegim i interpretem els diversos texts que ens trobem sobre el mateix tema.

La sentència emesa després de molts dies de judici ha provocat una reacció important, i es voldria saber les raons que expliquen aquest impacte, inclosa la repercussió en l’àmbit internacional. Podem dir que les xarxes socials han fet que les notícies s’escampin ràpidament, i la societat exigeix ja un debat seriós sobre el tema, i un canvi en les lleis que erradiquin la sagnia de víctimes de la violència masclista.

1

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s