El 25 de maig, “Supernit a les biblioteques” de tot Catalunya, en una activitat multitudinària de foment de la lectura

 • Aquesta iniciativa per al foment de la lectura entre el públic infantil s’emmarca en la col·laboració entre el Super3 i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
 • Entre les 20 i les 21 hores, del dia 25 de maig, els súpers estan convocats a les biblioteques del tot el territori per participar en diferents activitats
 • Més de 150 poblacions i 270 biblioteques municipals oferiran conjuntament aquesta activitat gratuïta
El Super3 i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han organitzat, per al 25 maig, la “Supernit a les biblioteques” públiques, per tal de promoure la lectura entre el públic infantil. La Supernit té per objectiu fer arribar als més petits la importància de la lectura i, per fer-ho, el Super3 ha ideat una aventura multitudinària, simultània i transmèdia per tot el territori en què els nens i nenes participants ajudaran la Nenúfar i la Matoll perquè puguin sortir de la biblioteca de la casa de la família del Super3 on han quedat tancades pel malvat Sr. Pla.
Més de 150 poblacions i 270 biblioteques municipals oferiran conjuntament aquesta activitat gratuïta (per a la qual es recomana inscripció prèvia), gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, el Consorci de Biblioteques de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
La Supernit és el colofó d’una de les històries creades pel Super3 i que, des finals d’abril, s’ha començat a difondre al canal Super3, al web super3.cat i a l’aplicació de vídeo per a mòbils i tauletes del Super3, i que, fins i tot, tindrà al web un videojoc creat expressament per a l’ocasió. El final de l’aventura protagonitzada per la Nenúfar i la Matoll arribarà el proper 25 maig, quan els lectors infantils podran participar-hi des de la seva biblioteca pública més propera per ajudar les seves heroïnes a escapar de la biblioteca de la casa del Super3 on estan tancades.
TV3 i el Departament de Cultura conjuguen, d’aquesta forma, el Super3 i les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, per treballar conjuntament el foment de la lectura entre el públic més jove. Aquesta activitat s’emmarca entre els objectius recollits al Pla de Lectura 2020.
La trama de la “Supernit a les biblioteques”
La història d’aquesta trama de la família del Super3 comença quan la Nenúfar i la Matoll són a la superbiblioteca de casa seva llegint i mirant contes. La Nenúfar llegeix contes de fades i unicorns i, la Matoll, de bruixes i dracs. De sobte, senten un soroll a la porta de la biblioteca. Estranyades, intenten obrir la porta, però està tancada. Ho tornen a intentar amb totes les seves forces, però ni la Nenúfar ni la Matoll poden obrir-la. Just en aquell moment, per sota la porta, entra una misteriosa nota, signada pel Sr. Pla. El Sr. Pla i el seu ajudant, el Rick, les han tancat dins la biblioteca i han posat a la porta unes cadenes gruixudíssimes amb un cadenat enorme. L’única manera d’obrir aquest cadenat és resoldre quatre enigmes. Les solucions d’aquests enigmes són els quatre números que permeten obrir el cadenat.
A partir d’aquest moment, la Nenúfar i la Matoll busquen i rebusquen per tots els llibres, contes i històries de la seva biblioteca la resposta dels enigmes. Però elles soles no se’n surten del tot i necessiten l’ajuda de tots els súpers. Per això, els nens i nenes estan convocats, a la “Supernit a les biblioteques”, a resoldre els enigmes i obtenir els dos últims números que obriran el cadenat de la superbiblioteca.
Videojoc “Supernit a les biblioteques”
A més de la trama de la família del Super3, protagonitzada per la Nenúfar i la Matoll i  que es pot veure al canal Super3, també s’ha creat expressament un videojoc titulat “Supernit a les biblioteques”, per completar un projecte transmèdia de foment de la lectura entre els nens i nenes.  Amb el videojoc “Supernit a les biblioteques”, els súpers poden jugar, des de la web del Super3, amb la Nenúfar i la Matoll i moure’s per una biblioteca per aconseguir un dels quatre números que obre el cadenat, tot agafant llibres virtuals i evitant obstacles. Després de la celebració de la “Supernit a les biblioteques”, els súpers podran introduir una clau secreta, que se’ls haurà dit a les biblioteques, per poder jugar, en mode prèmium, amb el joc, on tots els llibres donen més punts.
Què han de fer els súpers per participar-hi
L’activitat és gratuïta, però l’aforament és limitat i es recomana inscriure’s prèviament a la biblioteca triada. Primer, hauran de buscar al llistat que apareix al web super3.cat si les biblioteques del seu poble o ciutat participen en la “Supernit a les biblioteques”, o quines els queden més a prop. Finalment, per participar en la “Supernit a les biblioteques” del divendres 25 de maig, els súpers s’han de presentar en alguna de les biblioteques que hi participen, una mica abans de les 20.00, acompanyats d’algun adult. La “Supernit a les biblioteques” començarà a les 20.00 i tindrà una durada d’una hora. No cal portar-hi res, només enginy per resoldre els dos últims enigmes que han d’alliberar la Nenúfar i la Matoll.

4 pensaments sobre “El 25 de maig, “Supernit a les biblioteques” de tot Catalunya, en una activitat multitudinària de foment de la lectura

 1. Hola, Carme.
  Gràcies per la informació. Trobo molt adient l’homenatge a Fabra, de qui vaig llegir-me el seu diccionari, mot rere mot, ara fa una pila d’anys, a fi d’adquirir vocabulari d’una llengua que havia après al pati de l’escola i al carrer.
  Sabies que Pompeu Fabra va estudiar ciències i en concret, química? I que també ho va fer Antoni Gaudí abans d’emprendre els estudis d’arquitectura? És una informació que m’ha arribat al llarg d’aquests estudis d’humanitats, quan els primers van ser de ciències, en concret química.
  Una abraçada

  Liked by 1 person

 2. Just l’altre dia, un amic que treballa en una biblioteca em deia que en els darrers anys el volum de préstecs havia baixat acceleradament. El boom de les biblioteques públiques que es va produir fa uns 15 anys ja frenat i ara cal trobar fórmules per revifar-les.

  Liked by 1 person

 3. És una pena, ja que és un entorn molt agradable tant per llegir com per agafar en prèstec llibres o revistes, ja que pots fer un estalvi important. Últimament el que priva més són les xerrades i petites “píndoles” de cursos, com els d’informàtica per gent gran, o similars.

  Salutacions,

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s