Seguretat TIC per la infància

Dintre de l’oferta formativa de la UOC, hi ha el mòdul de Seguretat TIC per la infància, que està inclòs en el projecte Scratch, i consisteix a acostar la professió informàtica i les carreres tecnològiques als infants de tot el món, contribuint a reduir les desigualtats i a trencar la divisòria digital social, econòmica i de gènere. S’està creant una comunitat de scratchers socials que, voluntàriament, promouen l’Scratch i altres eines que potencien el pensament computacional en els col·lectius infantils i juvenils amb dificultats, sense
recursos o en risc d’exclusió.

Per què Scratch?

L’Scratch és una eina creada per l’Institut Tecnològic de  Massachusetts (MIT) per a ensenyar mitjançant el joc el llenguatge de programació a nens i nenes de més de nou anys.

Aprendre a programar i conèixer el llenguatge i el pensament computacionals des de petits desenvolupa habilitats cognitives com la lògica i la resolució de problemes, però també ajuda a treballar aspectes emocionals com la motivació i l’autoestima. Si en edats primerenques, animem les nenes a participar en les activitats de programació amb Scratch, contribuïm a superar els estereotips de gènere i a augmentar la presència de dones en l’àmbit tecnològic. Tothom pot programar: no és pas tan complicat. L’Scratch
permet perdre la por de la informàtica i començar a ser desenvolupadors informàtics i no pas usuaris i prou.

Proyecto Scratch Social UOC: Programación para todos, Área de Globalización y Cooperación de la UOC: cooperacio@uoc.edu

 

Anuncis

14 pensaments sobre “Seguretat TIC per la infància

 1. Hola Carme,

  Està molt bé aquest programa perquè els nens aprenguin a programar des de ben petits. Tenint en compte el futur digital que ens espera, en un futur aprendre a programar serà com aprendre a llegir i escriure. I de la mateixa manera que avui en dia a una persona que no domina mitjanament l’anglès se li tanquen moltes portes per aconseguir una bona feina, les nocions com a mínim bàsiques de programació seran imprescindibles per sobreviure en un entorn laboral cada cop més digital.
  Aprofito per comentar-te que trobo molt interessants els comentaris que fas al teu blog. Et felicito tant per aquest motiu com per la seva qualitat formal.
  Salutacions.

  Roser.

  Liked by 1 person

 2. Carme! Dues coses:
  1- M’encanta la gent que posteja habitualment i amb regularitat, em fa venir ganes de més.
  2- Molt content de veure que hi ha iniciatives com les que expliques sobre la seguretat a les TIC per a la infància. M’he passat molts anys donant la tabarra als meus amics i amigues que eren pares que els “perills” d’internet no són els continguts que tu vulguis que el teu fill no vegi, sinó qüestions com les que treballen a Scratch. Molt bon post!

  Liked by 1 person

   1. Comparteixo els comentaris positius de companyes i companys i puc afegir que tinc netes i néts, encara infants, que ja estudien programació i robotització al marge del seu aprenentatge reglat. Les meves filles i fills, els seus pares, són també curosos en filtrar l’accés a continguts, tant a Internet com a programes televisius, vídeos i films.
    Deixa’m dir que no deixa de xocar en la meva persona el recolzament d’aquesta forma de censura amb el rebuig de la censura del franquisme i d’aquella societat “mojigata”, que es basava en evitar l’accés a una informació de per se escadussera, que podés qüestionar el règim dictatorial en les seves múltiples expressions militars, religioses, etc. i la “moralina” sexual que perseguia, fins i tot, el petó en públic.
    L’hipertext i la llibertat d’expressió han comportat un tsunami d’informació en el que la gent adulta conscienciada, neda en recerca d’illots fets de coneixements, documents, imatges i notícies contrastades. La resta són fake news, dades i coneixements “creatius” que són producte de distorsions per interessos espuris o de l’assalt de l’analfabetisme al poder.
    En conseqüència, són víctimes propiciatòries els infants i la gent adulta immadura.

    Liked by 1 person

 3. Hola Carme,

  Trobo molt interesant aquest projecte, sobre tot pel que es refereix a la integració i a la no discriminació per motius de gènere. Al món la boral, quan tens un problema informàtic sents o dius: “truca a l’informàtic” serà bo poder començar a dir també: “truca a la informàtica”. En fa molta il·lusió aquesta noticia i que la universitat de la qual formo part participi en aquest projectes.

  Salutacions, un plaer lleguirte.

  Pablo.

  Liked by 2 people

 4. Molt interessant la teva aportació! No coneixia aquest programa. Crec que és un bon ús de la tecnologia, hem d’aprofitar els nostres coneixements per ajudar els nens i nenes a desenvolupar tant habilitats com capacitats cognitives.
  Salutacions!

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s